Financiële opvoeding van onze kinderen

 

Wat doen wij als volwassenen om onze kinderen te leren omgaan met geld?

Is ons schoolsysteem ingesteld om kinderen te leren hoe ze geld moeten verdienen?

Is ons schoolsysteem ingesteld om kinderen te leren om ondernemer te worden?

Vandaag ben ik met de kids naar het museum over geld geweest, wat tegen de Nederlandse Munt in Utrecht is gelegen.
Wat een geweldig leuk museum om met kinderen naar toe te gaan en hoe zinvol!!
Vooral als ze net, als mijn oudste dochter, rond de 10 jaar zijn en al wat beter thuis zijn in bedragen en ons geld.

Bij de entree krijgen ze aandelen en kunnen ze met andere bezoekers gaan handelen. 
Een bepaalde hoeveelheid aandelen van een bepaalde kleur staat voor een gratis cadeau.
een boek
een fles wijn
een chokolade
een munt 

Onze oudste duwde de aandelen in mijn hand. Ze durfde niet met de anderen te praten.
Het was echter voor kids bedoeld. Met een beetje aanmoedigen en af en toe wat fluisteren in haar oor, heeft ze voldoende aandelen bij elkaar gekregen voor het boek.
Heel goed!
Verder zijn er overal zuilen met computers waar ze met een creditcard, die ze bij de ingang krijgen,  spelletjes kunnen doen die met geld te maken hebben.
Als ze dit goed doen wordt er geld bijgeschreven, doen ze dit niet goed, wordt er geld afgeschreven.
Met die kaart kunnen ze in de bar iets aanschaffen. Het gaat maar om dubbeltjes, dus de rest moet je zelf bij dokken, maar het is heel erg leerzaam. 

Ik heb wat videotjes gemaakt, die ik nog aan elkaar moet plakken zodat het een geheel wordt. Verbazingwekkend wat mijn kinderen met veel geld zouden doen.
Ik had een gesprek met ze toen ik over een straat liep die van oude munten was gemaakt. Ik heb het gefilmd.
Mijn oudste zou een kwart weggeven aan een goed doel. Mijn jongste zou 10 euro weggeven aan iemand.
Ze heeft nog weinig benul van geld. Ik heb  beiden niets voorgezegd, maar beiden realiseren zich dus al dat het hebben van veel geld ook een verplichting schept, namelijk voor anderen die het minder goed hebben, te zorgen.

Thuis geven wij de kinderen zakgeld.
Bij ons moeten ze de helft sparen en de andere helft mogen ze uitgeven, maar niet aan snoep, of ander lekkers.
Als ik dan hoor dat er veel vriendinnetjes zijn die dit niet hoeven vind ik dat al een gemiste kans, om kinderen te leren dat ze geld opzij moeten leggen.
Als ze iets duurs willen, dan moeten ze ervoor sparen.
Als ze bij ons, enorm dure schoenen of kleren willen dan mogen ze geld bijleggen.
Zo heeft onze oudste nu haar felbegeerde UGGS laarzen.
Enorm dure laarzen, die wij best wel kunnen betalen, maar om haar de waarde van geld te leren heeft ze 1/4  moeten bijleggen.
Ze heeft er een jaar voor gespaard en heeft er nu superveel plezier mee en is er uiterst voorzichtig mee. 

Als ondernemer weet ik dat je als kind uit een ondernemersgezin, een enorme voorspong hebt als je ook op latere leeftijd een eigen zaak wil wilt beginnen
Ik kom namelijk niet uit een ondernemersgezin en heb alles door schade en schande moeten leren.
Geen ouders waar ik terecht kon met mijn vragen. Wel een slimme zus, gelukkig.
Door de dingen waar ik thuis over praat met mijn kinderen, over mijn bedrijf ,merk ik  dat ze ervan leren. Ik sta er soms van versteld hoe snel ze zaken doorhebben en geloof het of niet, maar soms zelfs zinnig advies geven. Vooral mijn oudste dochter, van 10 jaar.
Dingen die ik nooit heb geleerd toen ik jong was.
Ze leren nu al om als ondernemer te denken. 
Of ze later ondernemer worden doet er niet toe, het is een manier van denken die sowieso van pas zal komen.

Onze overheid wil dat er meer ondernemers komen.
Daar ben ik het helemaal mee eens, maar waar moet je dat dan leren? 

Ons onderwijssysteem is gebaseerd op het leren van een beroep.
De vakken worden gegeven door docenten die ook een beroep hebben geleerd. Hoe kunnen zij iets aanleren over ondernemerschap?
Hoe kunnen zij je leren om meer geld te verdienen dan ze zelf verdienen?
Dat zou niet geloofwaardig zijn.
En mocht er dan een opleiding zijn waar je wel  enkele vaardigheden voor het bedrijfsleven kunt leren dan worden die vakken overwegend gegeven door docenten.
Zelden door ondernemers.

Ik heb het geprobeerd. Ik heb 2 jaar lesgegeven op een opleiding.
Het was in de tijd dat ik kinderen wilde.
Het leek me een ideale job, want dan was ik veel vrij als de kinderen vrij waren.
Na de onregelmatige tijden als ondernemer  en het enorme aantal uren werk in de week, leek me dat wel wat.
Ik wilde mijn bedrijf gaan afbouwen.
Ik werd docent, op het CIOS notabene, mijn eigen sportopleiding, waar ik vroeger mijn beroepsopleiding tot sportleider heb gevolgd.
Ik hield het niet vol…………..
Te trage besluitvorming,
te weinig beslissingsbevoegdheid,
teveel protocollen,
de leerlingen kregen te veel kansen om te slagen,
vergaderingen gingen steeds over hetzelfde. Als ik er 3 had gemist, pakte ik de draad direct weer op.

Toen mijn eerste kind was geboren ben ik als docent gestopt en weer vol voor mijn bedrijf gegaan.
Dat gaf me toch veel meer voldoening. Ik paste als ondernemer totaal niet in het onderwijssysteem.
Voor een baas werken is voor mij niet weggelegd. 

Dus waar krijgen onze kinderen dan wel de financiële opvoeding om ondernemer te worden, wat de overheid toch zo graag wil?

Vandaag in het museum hingen ook overal spiegels met de zin: BAAS GEZOCHT
Nogmaals ik ben het er helemaal mee eens dat er meer ondernemers komen, maar waar leer je dat?
Waarom gaan er zoveel  starters failliet in de eerste 5 jaar?
Dan stop je, gedesillusioneerd, of je start een nieuw bedrijf met de kennis die je door schade en schande hebt opgedaan. 

Mijn kinderen krijgen een financiële opvoeding. Daar zal ik zelf voor moeten zorgen, want op school leren ze wat geld is en leren ze dat ze hard moeten werken
zodat ze een baan kunnen vinden waar een baas hen betaald voor het aantal uren dat ze werken.
Ik heb er totaal niets op tegen dat mensen voor een baas werken, maar als je echt veel geld wilt verdienen dan gaat dat vrijwel nooit met een baan.
Dat is voor enkele CEO's weggelegd. 

Ik ben een cursus over het onderwerp geld verdienen aan het schrijven en mijn eerste E-book zal gaan over passief inkomen opbouwen.
Dat was ook één van de redenen dat ik vandaag naar het museum ging. Ik dacht daar inspiratie te vinden, ik heb wel wat leuke invalshoeken gevonden.
Tijd vinden om te schrijven is er niet veel. 

Ik ben erg blij dat ik in aanraking ben gekomen met een andere manier van inkomen verdienen. Ik leer erg veel.
Daar blog ik ook over en mijn toekomstige cursussen zullen over mijn lessen gaan.

Hoe kijken jullie aan tegen de financiële opvoeding van onze kinderen?
Zijn jullie het met me eens, of hebben jullie hier andere gedachten over?
Ik ben benieuwd naar jullie commentaar.
Scroll naar beneden om je reactie te plaatsen dan komt er wat discussie op gang

Gepassioneerde groet

Tineke 

 

5,589 Responses to Financiële opvoeding van onze kinderen

 1. Floor says:

  Hai Tineke,

  Gelukkig alle 4 weer gezond en vol inspiratie weer terug uit Maleisie. Onze 2 kinderen krijgen ook zakgeld, de helft van het zakgeld gaat in de dichte spaarpot van de Rabobank. Bij deze bank konden ze hun spaarpot tenminste nog legen via de automaat en krijgen ze een afschrift. De andere helft mogen ze geheel vrij besteden. (Vroeger moest ik zelf ook de helft van mijn zakgeld sparen, als je de achter liggende gedachten snapt is dat van zelf sprekend dat je dat ook je kinderen wilt leren) Later is tenslotte ook niet al je geld vrij besteedbaar en heb je ook vaste lasten.

  Mijn zoontje van 7 jaar wilde heel graag een Wii. Met zijn 0,80 eurocent per week was hij er heilig van overtuigd dat hij er voor ging sparen en dat het ging lukken. Hij is een jaar bezig geweest, vroeg geen Wii voor zijn verjaardag, maar Kapla. Het geld voor zwemdiploma en rapport van opa’s en oma’s werd erbij gelegd. Als wij op vakantie gaan krijgen onze kinderen voor elke week vakantie 10 euro vrij te besteden. Dit voorkomt gezeur tijdens de vakantie van mogen we dit of dat. Ja je mag dat souverniertje je kunt het zelf kopen van je eigen geld. De kinderen voelen zich erg rijk en geven hun geld weloverwogen uit. Ons zoontje zat heel lang bij een zakhorloge te kijken op een braderie, maar hij wist als hij die zou kopen zou het nog langer duren eer dat zijn Wii er was. Hij heeft van zijn 20 euro niets uitgegeven. Mijn dochter heeft 12 euro uitgegeven aan sieraden etc en de rest gespaard. Conclusie voor 125 euro kon hij een tweedehandse omgebouwde wii kopen met 25 spellen erop alle bedenkbare joysticks en een dansmat en board. Hij was de hemel te rijk en iedereen moest horen dat hij hem zelf bij elkaar had gespaard. Hij is trots op zich zelf en speelt er graag op en heeft er een hoop zelfvertrouwen door gekregen. Met weinig zakgeld kum je toch iets duurs kopen.
  Vorige week is er bij mijn oudste dochter van 10 op school iemand van de SNS bank gekomen i.v.m. de week van het geld. Ze kregen een spaarpot met een krijtje erbij om je doel op te schrijven, waarvoor spaar je. In een folder stonden voorbeelden hoe je kunt uitrekenen wanneer je en hoe je je doel moet bereiken. Ik ben met je eens dat er op school niet veel over ondernemen en geld wordt geleerd. Ze hadden eerst bij mijn kinderen in groep 7 wel een braderie, vanwege tijdgebrek mag dit niet meer. Een gemiste kans. Bij die braderie moesten de kinderen zelf komkommers tomaten en bloemen inkopen bij ouders met een tuinderij en deze op de braderie verkopen. Bereken omzet- inkoop = winst. Zelf meegenomen spulletjes en tosti’s zelf gemaakt of ballen gooien voor 0,20 eurocent. De opbrenst besteden ze dan aan een extra schoolreisje door en voor groep 7. Door dit soort acties wordt de ondernemers zin wel geprikkeld.
  Het is bewezen dat als je bij kinderen een snoepje neer legt en zegt als ik terug kom en het snoepje ligt er nog krijg jij van mij 3 snoepjes , dat toch de meerderheid van de kinderen het snoepje toch meteen op eet. Ze kunnen moeilijk wachten de kinderen die wel kunnen wachten schijnen het later makkelijker te hebben. Bij geld moet je ook soms wat langer wachten wil het wat opbrengen of je dat nou met rente aandelen inkoop en verkoop doet . Het kost TIJD eer je je rendement terug ziet.

  Als kinderen ouder worden is kleedgeld natuurlijk ook niet verkeerd.

  Het lijkt me een leuk museum wij hebben een museum jaarkaart en gaan er zeker een keer naar toe.

  Het is weer een inspirerend thema. Tineke je bent goed bezig.

  Succes van Floor

 2. hallo floor,

  Goed hoor dat je zoon zo heeft gespaard.
  Heeft hij echt veel meer plezier van de Wii.
  Ook wij geven onze kids 10 euro vakantiegeld per week.
  Om exact dezelfde reden als jullie.

  Onze school heeft om de 5 jaar (als er een lustrum is) een kleedjes markt. Super voor de kids.
  Dit jaar hadden ze voor het eerste een boekenmarkt en konden de kinderen hun oude boeken verkopen.
  Leuk om te zien dat de juffen van de klassen de grootste kopers waren. Zij konden het arsenaal voor hun klas weer goedkoop uitbreiden.

  Toch is ons onderwijssysteem er niet op ingesteld om ondernemers op te leiden. Je kiest een richting om een beroep te leren.
  Om in loondienst te gaan dus.
  Nogmaals, niks mis mee!
  Waar leer je dan ondernemers skills?

 3. Tegelzetter says:

  Zoek het liever nog even ergens anders op.

 4. Ha Tineke,

  Dank je wel voor je tip over het museum van het geld. Daar ga ik zeker een keer met mijn kleinkinderen naar toe.

  Je hebt helemaal gelijk! Ook ik verwonder mij er over dat er op school zo weinig gedaan wordt aan de financiële opvoeding van kinderen in het perspectief van het ondernemerschap.

  Misschien kunnen we samen eens brainstormen over een interessant programma en dat aan scholen gaan aanbieden. Wat vind je daarvan?

  groetjes, Veron

Comments are closed.